Käsi ylös ne, jotka haluaisivat olla paremmassa kunnossa/liikkua liikkumisen ilosta, mutteivät jaksa nousta ylös sohvalta? Minullekin on tullut pari kertaa sellainen tilanne eteen, etenkin raskaan työpäivän, koiran käyttämisen ja ruuanlaiton jälkeen olen joskus romahtanut sohvalle ja ärähtänyt tajutessani, että pitäisi vielä vetää jonkinlainen treeni. Kiva siinä sitten koittaa iloisesti sellainen semilyhyehkö treeni.

20190822_171713.jpg

Netissä ja keskustelupalstoilla kiertää usein alla olevia vinkkejä motivaation löytämiseen; minä vertaan niitä ja kerron, mitä mieltä olen niistä

1. Ota itsestäsi kuvia
Käytän tätä itse asiassa siihen, että pystyn arvioimaan pitkällä aikavälillä, miten paljon minulta on lähtenyt massaa pois kehosta. Kuvat ovat paljon parempi ja selkeämmät seurata kuin vaaka. Toinen hyvä vaihtoehto on mittanauhalla vyötärön mittaaminen viikoittain, joka on minulla käytössä myös. Minulla oli viikolla 32 vyötärönympärys 93 c, ja kun mittasin viikon 34 sunnuntaina, se oli pienentynyt neljällä sentillä 89 cm. Huom. Olin viikolla 33 ulkomailla ja olin 100 % varma, että vyötärönympärys olisi ollut lähempänä metriä. Innoissani odotan viikon 34 sunnuntaita, nyt kun aloitin treenit uudestaan tauon jälkeen.

2. Visualisoi tavoitteesi
Njääh. On hyvä, että itsellä on joitain kuvatavoitteita. Fakta on kuitenkin se, ettet tiedä, miten paljon valokuvassa oleva henkilö painaa silloin ja onko kuvaa käsitelty. Lisäksi oma kehosi on erilainen geeneineen, joten mitä suurimmalla todennäköisyydellä et tule näyttämään samalta kuin ihannekuvasi. Itse käytän tätä menetelmää, että olen mitannut vaa'alla lähtöpainoni ja haastan itseni. Esim. Seuraavan 3 kk jälkeen painan 5 kg vähemmän kuin nyt. Kannattaa lähteä pienestä liikkeelle, että homma pysyy kohtuudessa ja into jatkuu pidempään eikä jää muutamaan kertaan.

3. Hanki/laadi treeniohjelma
Jep, tämän voin allekirjoittaa. On parempi treenata jonkin tietyn ohjelman mukaan, eikä vaan sählätä jotain, jolloin pahimmassa tapauksessa voit rikkoa itsesi.

4. Kuuntele musiikkia
Riippuen siitä, missä olet. Salilla ja lenkillä voi kuunnella musiikkia, se tuo mukavan rytmin tekemiselle. Kotona en niinkään tarvitse musiikkia.

5. Pidä kirjaa
Sivusin tätä jo aikaisemmin, eli pidä kirjaa siitä mitä teet. Lähtöpaino, ota kuvat, treeniohjelma ja sen mukauttaminen jne.

20190822_171743.jpg

6. Ota kaveri mukaan
Nope nope and HEEEELL nope. En kykene treenaamaan, jos joku on vieressä. Edes vaikka se olisikin kaveri. Mies vielä menettelee, mutta yleensä se menee sänkyyn makoilemaan, kun treenaan olohuoneessa. Koirakin tulee vaan katsomaan, että mitä minä duunaan ja lähtee muualle.

7. Aseta välitavoitteet
Hmm, sivusin tätä jo aikaisemmin...

8. Liiku monipuolisesti
Aerobista, kuntosali, jooga, pilates jne... kannattaa kokeilla eri lajeja ja saatat löytää sen lempilajisi!

9. Pidä ruoka monipuolisena
Ruoka on sidoksissa tavoitteeseesi. Jos ruokavalio ei ole kunnossa, ei urheilusta ole mitään hyötyä painonhallinnan kannalta. Ruokavalio tekee suurimman osan muutoksista, kun taas urheilu muokkaa vartaloa.

10. Panosta treenivaatteisiin
Tämä on totta. Alkuun pärjää löysällä T-paidalla ja pieruverkkareilla. Sitten kun on tullut todettua, että liikunnasta on tullut pysyvästi osa elämää, on aika hommata sopivat vaatteet. Treenivaatteet ovat yllättävän kalliita! Nimimerkillä kävin viimeksi Stadiumissa, ostin 3 treenitoppia, yhdet treenihousut ja yhdet urheilurintaliivit alennuksesta. Hinnaksi tuli 130 € ja euroja+senttejä päälle JA unohdin vielä ostaa jumppamaton (kovalla parketilla on ilkeä tehdä treeniä ja matto ei auta...). Tosin en ole katunutkaan ostoksia, oikeanlaisilla vaatteilla on paljon parempi liikkua. Täytyypä tänään muuten hakea Stadiumista se jumppamatto, samalla voisi katsoa toisia housuja.

20190822_171809.jpg

Tästä voimme vetää tällaisen yhteenvedon:
* tee itsellesi tavoitteita ja noudata niitä
* tee treeniohjelma, noudata sitä ja pidä huoli, että se on tarpeeksi monipuolinen
* ota ennen- ja jälkeen-kuvia paljon. Edestä, sivusta ja takaa
* pidä ruokavalio kunnossa

Tuli pidettyä tuossa 1,5 viikon tauko treenaamisesta (ei omasta tahdosta), kun oli lomamatka, jolloin tapahtui se pieni äksidentti ja piti lepuuttaa jalkaa. Päätin sitten ekaksi treeniksi vetää lähemmäs 2 h treenin vatsalihaksia, selkää, jalkoja jne. Eli periaatteessa rikoin yhtä sääntöäni, mutta sattui olemaan hieman ikävä treenaamista :D sen jälkeisenä päivänä ei ollut paikat hellinä, mutta jälkipoltot tuntuivat sen verran, että tiesi tehneensä jotain.

20190822_153515.jpg

Kuvat otettu viikolla 34, ennen ensimmäistä treeniä 1,5 vkon tauon jälkeen, jolloin vyötärö oli vielä sen 89 cm.

PS. Menin vähän itse mokaamaan treenin jälkeen, sillä olin unohtanut ottaa juomapullon mukaan ja treenin jälkeen ostin juna-asemalta ennen junaan kiirehtimistä automaatista maustetun kivennäisveden. Yleensä katson erittäin tarkasti ravintoainetaulukon, mutta tässä tapauksessa en ehtinyt eikä oikeastaan ollutkaan mahdollisuutta. Katson taulukosta etenkin kalorit, proteiinin määrän (täytyy olla korkea) ja kuinka paljon sokeria tuotteessa on (yhdessä annoksessa täytyy olla alle 10 g). No, alla oleva kuva puhuu puolestaan...

20190822_171920.jpg

Siis 250 ml annoksessa 9,3 g sokeria? Yhteensä tuossa pullossa on siis 18.6 g sokeria. Tuli todella paha hutiostos, mutta oli pienoinen pakko ostaa, joten annettakoon tämä anteeksi.